Forum www.zombieannihilation.fora.pl Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Z Ka$ztanem przez świat wypieków!

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.zombieannihilation.fora.pl Strona Główna » Kulinaria / Przepisy Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Z Ka$ztanem przez świat wypieków!
Autor Wiadomość
Kasztan
Head Admin
Head Admin



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Złotów
Płeć: Mężczyzna

Post Z Ka$ztanem przez świat wypieków!
Tutaj będę zamieszczał przepisy na moje domowe specjały modyfikowane przez pokolenia, aby uzyskać niepowtarzalny smak perfekcyjnych wypieków mojej rodziny!
Otrzymałem zgodę na publikację tych wspaniałych przysmaków przez głownego szefa kuchni (moją mamę) i odkryję przed Wami świat najwspanialszych wypieków!

Nowe przepisy będę umieszczał w tym temacie! Wink
Życzę niepowtarzalnych doznać smakowych,
Pozdrawiam,
Ka$ztan Wink


1. Sernik "Marysi"

Sernik Marysi to esencja sera w czystej postaci!
Żadnego gorzkiego ciasta w podstawie, żadnego psującego smak sernika lukru, żadnych rodzynków, sam wilgotny i przepyszny SER!
Chociaż wykonanie jest czasochłonne i drogie, to możecie dać przepis rodzicom i zaproponować eksperyment na najbliższe święta Wink

PRODUKTY na 1.5kg sera:
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 kg twarogu (1,5kg standardowo, ja używam 1,8kg, zależy od formy)
- 3/4 kg cukru
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszki manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy, cytrynowy lub pomarańczony (wg mnie najlepszy smak sernik uzyskuje po dodaniu olejku cytrynowego, w razie czego może też być odrobina soku z cytryny)

Potrzeba też makutry i pałki do ucierania

WYKONANIE (UWAGA! Do wykonania potrzeba na prawdę silnej ręki, aby wszystko dokładnie wymieszać, bo składników jest NA PRAWDĘ dużo! Najlepiej wziąć się za to w 2 osoby, do ucierania przyda się mężczyzna Razz I PAMIĘTAJCIE! MASĘ TRZEBA UCIERAĆ ZAWSZE W JEDNĄ I TĄ SAMĄ STRONĘ!):
1) Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami z jaj
2) Ucierając dalej dodać kaszki, proszku i olejku
3) Dodać ser - ucierać (Można dodawać stopniowo po trochu dla słabszej ręki i pamiętajcie! Nie mieszać! Ucierać!)
4) Ubić pianę z odrobiną soli i dokładnie wymieszać

Piec ok. 1h 10min w piekarniku o temperaturze 150 stopni C (bez włączania termoobiegu, jeżeli macie taką opcję). Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.

Smacznego! Smile




2. Domowy Olejak
Domowy Olejak to mięciutkie ciasto z jabłkiem. Proste, szybkie (jak na ciasto Razz) i tanie w wykonaniu, ale jakże pyszne.

PRODUKTY:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju
- 4 duże jabłka

WYKONANIE:
Ubić na sztywko białko ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając.
Na końcu dodać olej.
Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i kaszką.
Na wierzch ciasta ułożyć jabłka (ćwiartki).

Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C

Smacznego! Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasztan dnia Wto 13:34, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 3 razy
Pon 22:59, 23 Lut 2009 Zobacz profil autora
Pan Ciasteczko
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piła
Płeć: Mężczyzna

Post
mam konkurencje ;dd. szkoda, ze nie nazwales tematu "Kasztan - po prostu gotuj!", chociaz moze naumyslnie napisales o wypiekach, majac na mysli ciasta itp.?
czekam na kolejny zajebisty przepis od kasztana ;d
@edit
jak ten post bedzie ci przeszkadzal w temacie, to go usun


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pan Ciasteczko dnia Wto 13:06, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wto 13:05, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
Kasztan
Head Admin
Head Admin



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Złotów
Płeć: Mężczyzna

Post
W tym temacie będą same wypieki Wink Ciasta, ciasteczka, torty itp.
Luz, nie przeszkadza mi Twój post, komentujcie Razz


Post został pochwalony 0 razy
Wto 13:11, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
Kasztan
Head Admin
Head Admin



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Złotów
Płeć: Mężczyzna

Post
Nowy przepis dodany Smile

Następny w kolejnosci będzie Wielkanocny Mazurek Czekoladowy Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasztan dnia Wto 13:36, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
Wto 13:33, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
Karolinka :**
Rozpisany
Rozpisany



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Gierałtowice
Płeć: Kobieta

Post
;D;D;D Wink)
Kasztan ... ale nas zaskakujesz !! Wink
Skrywasz jeszcze jakieś tajemnice ??Razz


Post został pochwalony 0 razy
Wto 14:28, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
Kasztan
Head Admin
Head Admin



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Złotów
Płeć: Mężczyzna

Post
Pełno ;>


Post został pochwalony 0 razy
Wto 14:47, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
MatxD
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

Post
no kasztanq xD


Post został pochwalony 0 razy
Wto 19:17, 24 Lut 2009 Zobacz profil autora
FunnyGun
Nowy
Nowy



Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Mężczyzna

Post Re: Z Ka$ztanem przez świat wypieków!
Kasztan napisał:
Tutaj będę zamieszczał przepisy na moje domowe specjały modyfikowane przez pokolenia, aby uzyskać niepowtarzalny smak perfekcyjnych wypieków mojej rodziny!
Otrzymałem zgodę na publikację tych wspaniałych przysmaków przez głownego szefa kuchni (moją mamę) i odkryję przed Wami świat najwspanialszych wypieków!

Nowe przepisy będę umieszczał w tym temacie! Wink
Życzę niepowtarzalnych doznać smakowych,
Pozdrawiam,
Ka$ztan Wink


1. Sernik "Marysi"

Sernik Marysi to esencja sera w czystej postaci!
Żadnego gorzkiego ciasta w podstawie, żadnego psującego smak sernika lukru, żadnych rodzynków, sam wilgotny i przepyszny SER!
Chociaż wykonanie jest czasochłonne i drogie, to możecie dać przepis rodzicom i zaproponować eksperyment na najbliższe święta Wink

PRODUKTY na 1.5kg sera:
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 kg twarogu (1,5kg standardowo, ja używam 1,8kg, zależy od formy)
- 3/4 kg cukru
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszki manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy, cytrynowy lub pomarańczony (wg mnie najlepszy smak sernik uzyskuje po dodaniu olejku cytrynowego, w razie czego może też być odrobina soku z cytryny)

Potrzeba też makutry i pałki do ucierania

WYKONANIE (UWAGA! Do wykonania potrzeba na prawdę silnej ręki, aby wszystko dokładnie wymieszać, bo składników jest NA PRAWDĘ dużo! Najlepiej wziąć się za to w 2 osoby, do ucierania przyda się mężczyzna Razz I PAMIĘTAJCIE! MASĘ TRZEBA UCIERAĆ ZAWSZE W JEDNĄ I TĄ SAMĄ STRONĘ!):
1) Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami z jaj
2) Ucierając dalej dodać kaszki, proszku i olejku
3) Dodać ser - ucierać (Można dodawać stopniowo po trochu dla słabszej ręki i pamiętajcie! Nie mieszać! Ucierać!)
4) Ubić pianę z odrobiną soli i dokładnie wymieszać

Piec ok. 1h 10min w piekarniku o temperaturze 150 stopni C (bez włączania termoobiegu, jeżeli macie taką opcję). Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.

Smacznego! Smile




2. Domowy Olejak
Domowy Olejak to mięciutkie ciasto z jabłkiem. Proste, szybkie (jak na ciasto Razz) i tanie w wykonaniu, ale jakże pyszne.

PRODUKTY:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju
- 4 duże jabłka

WYKONANIE:
Ubić na sztywko białko ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając.
Na końcu dodać olej.
Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i kaszką.
Na wierzch ciasta ułożyć jabłka (ćwiartki).

Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C

Smacznego! Smile


Pyszne Ciasta

... Arrow Polecam.!


Post został pochwalony 0 razy
Sob 9:11, 28 Mar 2009 Zobacz profil autora
Kasztan
Head Admin
Head Admin



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Złotów
Płeć: Mężczyzna

Post
Ooo próbował Pan? Razz

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na Wielkanocnego Mazurka! Dzisiaj wieczorem dodam :>


Post został pochwalony 0 razy
Sob 12:20, 28 Mar 2009 Zobacz profil autora
FunnyGun
Nowy
Nowy



Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Mężczyzna

Post
Kasztan napisał:
Ooo próbował Pan? Razz

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na Wielkanocnego Mazurka! Dzisiaj wieczorem dodam :>


Oczywiście ;P

Polecam Jeszcze Raz


Post został pochwalony 0 razy
Nie 15:05, 29 Mar 2009 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum www.zombieannihilation.fora.pl Strona Główna » Kulinaria / Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin